Att gifta sig utomlands

Först bröllop, sedan en smekmånad med bröllopsresa. Det är det traditionella sättet att gifta sig på men det finns ett spännande alternativ, som blir allt vanligare: att gifta sig utomlands, på den plats man normalt skulle rest till på smekmånaden. Tänk er själva ett bröllop i Paris, romantikens stad. Eller på en strand i Thailand. Eller... ja det finns så oändligt många alternativ att välja mellan, och vi kan inte veta riktigt vad som är ert ideal. Vi tänkte inte här ge exempel på VAR man kan gifta sig utomlands, utan vara lite mer praktiska, och berätta lite om HUR det går till, rent praktiskt. Att man kan gifta sig på svenska ambassader vet nog de flesta, men kanske inte hur allting fungerar rent praktiskt.

Både kyrkligt och borgerligt

Att gifta sig på en svensk ambassad räknas som borgerlig vigsel, men för de som vill gifta sig kyrkligt går det också. På 45 platser runtom i världen finns svenska kyrkan representerad, med rätt att förrätta vigslar. Det går delvis till på samma sätt som att gifta sig kyrkligt i Sverige: först anmäler man till församlingen på plats att man vill gifta sig, och så fortskrider det hela som väntat. En skillnad är dock att det inte är gratis. Kyrklig och borgerlig vigsel i Sverige är kostnadsfritt, men i utlandet så måste ni betala en avgift, som varierar från församling till församling.

Dessutom: även om det bara är 45 platser runtom i världen där Svenska Kyrkan har rätt att förrätta vigslar, så är det möjligt att få en välsignelse på många andra platser. Det går till så att man först gifter sig borgerligt på ambassaden, och sedan genomför en traditionell vigsel med präst och välsignelser. Denna är då inte den lagliga vigseln, men för troende så bör inte det vara det viktiga: välsignelsen är den som är giltig inför gud.

Ta reda på vilka papper som krävs i god tid

Det är av yttersta vikt att ni tar reda på vilka papper och handlingar som krävs i god tid innan ni gifter er i utlandet. Väl på plats så kommer det att vara svårt eller omöjligt att ta fram handlingar som eventuellt saknas. Ordna med hindersprövning och vigselintyg från Skatteverket, och hör av er till myndigheterna för att se efter vad mer som eventuellt krävs. Det ska normalt inte vara några större problem, men det är bäst att vara noggrann, så att allt löper perfekt.

Inför utländsk myndighet

Det finns också möjlighet att gifta sig inför en utländsk myndighet, och ett sådant giftermål är då fullt lagligt i Sverige. Det är dock lite krångligare och kraven för att kunna gifta sig kan skilja sig en del från de svenska. Kontakta den utländska myndigheten i fråga, och hör efter vilka papper och handlingar som krävs. Det är definitivt mindre krångligt att gifta sig inför svensk myndighet, om ni båda är svenska medborgare. Att gifta sig inför utländsk myndighet kan dock vara att föredra om ni är bosatta i landet i fråga, eller om en eller båda av er har utländskt medborgarskap.