Bröllopsresan - vart ska ni styra kosan?

På sätt och vis är det ju efter bröllopet som det riktigt roliga börjar – smekmånaden. Namnet i sig säger ju det mesta, och även om det inte alltid handlar om en hel månad, så är det tänkt att vara en lite extra intim period. Numera är det vanligt att smekmånaden kombineras med en bröllopsresa, vilket ju inte var möjligt för de flesta förr i tiden. Så då är den stora frågan – vart ska man åka? Vilka platser kan tänkas att inspirera till romantik och glädje? Det finns många sådana runtom i världen! Så här tänkte vi skriva lite om några platser vi tycker om, för att ge er några tips.

Bröllopsresa till Japan

Ett helt land, det kanske låter lite vagt. Men anledningen till att vi vill tipsa om Japan som mål för bröllopsresan handlar inte om VAR, utan NÄR. Att resa till Japan är spännande året runt, givetvis, och passar alltid för bröllopsresor. Men när körsbärsträden blommar så ligger det en stor dos extra magi i luften. Gå till Google och gör en bildsökning på "cherry blossom in Japan" så kommer ni att börja förstå vad vi menar. Det blir inte mycket vackrare än så, är vår åsikt.

Körsbärsblomningen sker inte på en gång i hela Japan. Nere på sydön Okinawa kan den inträffa så tidigt som i januari, medan den längst upp i norr kan vänta till maj. Men i området runt Tokyo, vad man skulle kunna kalla centrala Japan, sker den vanligtvis i början av April. Nu så varierar det från år till år beroende på väder och vind, där skillnaden kan vara upp till en vecka. Men det är värt att planera sin bröllopsresa till Japan så att man får uppleva det hela.

Smekmånad till Dubrovnik i Kroatien

Dubrovnik är en mycket speciell stad, som stått med på UNESCO:s världsarvslista sedan 1979, och det är någonting som är väldigt lätt att förstå. Staden är en riktig sagostad, där det känns som man förflyttats till en annan tid, en tid med riddare, prinsessor och allt sådant. Bara att vandra omkring i den och inte göra någonting är en upplevelse som är svårslagen – underbar arkitektur, gamla slott och kyrkor, fontäner och en fantastisk ringmur. Dessutom arrangeras varje år en 45 dagar lång kulturfestival, mellan 10 juli och 25 augusti. Då bjuds på klassisk musik, opera och mycket annat, i en miljö som förhöjer känslan enormt.

Men Dubrovnik är mer än bara fantastisk arkitektur, stämning och kultur. Det hävdas ofta att Adriatiska havets vatten är som allra bäst vid Dubrovnik – om ni vill bada och sola lite under er smekmånad. Det är just den kombinationen som gör att Dubrovnik är en perfekt destination för en bröllopsresa. Staden har (nästan) allt som man kan tänkas vilja ha.

Stanna hemma?

Sedan finns ju alternativet att inte resa iväg alls, utan stanna hemma. Ta ut semester och ha det mysigt tillsammans utan att resa iväg. För det viktiga är ju inte var ni är, utan att ni är tillsammans så mycket som möjligt under er smekmånad.